Кошик
121 відгук
Кошик

Що потрібно знати про ладан: види, застосування

У традиційному розумінні ладан – це ароматична смола, яку отримують з трьох видів дерев роду Босвеллія. Вони ростуть переважно в Східній Африці, на Аравійському півострові і в Азії.

Але якщо розглядати сучасне поняття слова «ладан», то так сьогодні прийнято називати будь-які пахощі, які спалюються під час церковних обрядів, а також застосовуються в домашніх умовах для очищення простору і під час молитов. І представлені такі смоли досить великою кількістю різновидів.

Ладан ділять на два сорти: відбірний і звичайний. До відбірного ладану відносять шматки смоли невеликих розмірів зі світло-жовтим або рожевим відтінком, які при розтиранні перетворюються в білий порошок. Звичайний ладан – це більш великі, не такі чисті і темні шматки.

Види ладану

Розглянемо одну з популярних класифікацій ладану. Вона передбачає наступні різновиди:

1. Патріарший. Вважається найдорожчим. В якості аромату тут використовується масло вищої якості. Його виготовляють в Європі. Така смола відрізняється дуже тривалим тлінням і має сильний аромат. Застосовується переважно під час святкових богослужінь.

2. Архієрейський. Використовується в храмах при проведенні богослужінь. Роблять такий ладан зі смоли босвелії, тому він характеризується високою ціною, застосовується переважно на великі свята.

3. Ватопедський. Його роблять у Греції в монастирі на Афоні. Зважаючи на це ладан часто називають афонським або грецьким. Це традиційний високоякісний ладан, який багато століть виготовляється за особливим рецептом досвідченими майстрами. Такі пахощі мають приємний аромат, підходить для застосування як у церквах, так і в домашніх умовах.

4. Вівтарний. Використовується в церквах, коли не проводяться ніякі богослужіння. Відрізняється менш насиченим ароматом, ніж попередні різновиди, доступніше за вартістю.

5. Келейний. Має легкий запах, досить швидко прогорає. Застосовують такий ладан в основному в домашніх умовах під час молитов. Також його можуть використовувати в церквах під час посту.

6. Росний. Роблять такий ладан зі смоли стіраксового дерева, що росте в Азії. До складу цих пахощів входить бензойна кислота, тому поводитися з ним треба обережно. Не рекомендовано кадити такою речовиною в присутності людей з чутливими легенями. Аромат росного ладану має ванільні нотки.

7. Царський. Виготовляється російськими ченцями за старовинними рецептами, має квітковий аромат. Запах досить насичений. Застосовують такі пахощі під час святкових богослужінь.

Як вибрати ладан

Ми бачимо, що сучасний ладан дійсно відрізняється складом і різниця може бути досить суттєвою. Тому даному моменту слід приділяти особливу увагу, підбираючи оптимальний варіант смоли.

Вибирати ладан потрібно і з урахуванням особливостей застосування. Для церковних богослужінь в основному купують стандартні варіанти з традиційним ароматом. Він досить сильний, добре поширюється навіть по просторому приміщенню.

Якщо підбирати пахощі для використання в домашніх умовах, навпаки, потрібно звертати увагу на різновиди з менш вираженим ароматом. Його для невеликої кімнати буде цілком достатньо, щоб створити необхідну атмосферу. При цьому запах не виявиться дуже нав'язливим, таким, який міг би навіть спровокувати головний біль.

У будь-якому випадку головне - вибрати ладан високої якості. Тоді від його спалювання вдасться отримати максимум користі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner